Tunele fluidyzacyjne
Tunele fluidyzacyjne a jakość żywności. W jaki sposób urządzenia te wpływają na świeżość i cechy sensoryczne produktów spożywczych?
Tunele fluidyzacyjne w branży spożywczej. Jaka jest ich rola i znaczenie dla tej gałęzi przemysłu?
Tunel fluidyzacyjny – występujący również pod nazwami tunel mroźniczy, tunel chłodniczy czy tunel zamrażalniczy – jest urządzeniem coraz częściej spotykanym w przedsiębiorstwach sektora spożywczego. Powodów ich rosnącej popularności jest co najmniej kilka, a wśród tych najważniejszych z całą pewnością należy wymienić:
efektywność termiczną – tunele fluidyzacyjne wyróżniają się wysoką efektywnością pod względem termicznym, co oznacza, że procesy takie jak mrożenie, mogą być przeprowadzane w bardzo krótkim czasie, przy minimalnym zużyciu energii. Jest to szczególnie ważne właśnie w branży spożywczej, gdzie wszelkie procesy obróbki termicznej są niezwykle powszechne;
higienę i bezpieczeństwo – fluidyzacyjne tunele mimo swej kompaktowości zapewniają łatwość czyszczenia i utrzymania w higienicznych warunkach. W przemyśle spożywczym, gdzie standardy sanitarne są szczególnie wysokie, ta ich cecha okazuje się wyjątkowo przydatna;
wszechstronność – tunele fluidyzacyjne mogą być wykorzystywane do rozmaitych celów. Używające je przedsiębiorstwa stosują je do mrożenia. Ich uniwersalność pozwala na urozmaicenie oferty przetwórstwa, a tym samym i na zwiększenie swojej konkurencyjności.
Zapraszamy do odwiedzenia strony: https://unidex.pl/tunele-iqf-zamrazalnicze-fluidyzacyjne
Tak wygląda zastosowanie tuneli fluidyzacyjnych w branży spożywczej od strony technicznej. A jak ich wykorzystanie przekłada się na jakość otrzymywanego produktu?
Tunele fluidyzacyjne z punktu widzenia końcowego odbiorcy. W jaki sposób ich zastosowanie przekłada się na produkt?
Zalety korzystania z tuneli chłodniczych lub klasycznych, prostych tuneli fluidyzacyjnych, dla przedsiębiorcy powinny być oczywiste. A jak wygląda to z perspektywy odbiorcy końcowego? Jaki produkt trafia dzięki nim do rąk konsumentów? Z całą pewnością jest to produkt:
jednolicie przetworzony,
o zachowanych cechach sensorycznych,
świeży,
o optymalnej teksturze,
wolny od uszkodzeń,
bezpieczny,
tani.
Na to wszystko pozwala zestaw cech zapewnianych przez wysokiej klasy tunele fluidyzacyjne marki Unidex, dzięki którym poddawana obróbce termicznej żywność zawsze jest:
przetwarzana w sposób równomierny – fluidyzacja zapewnia równomierną obróbkę każdej cząsteczki produktu, co jest istotne dla zachowania jednolitej jakości;
traktowana bardzo delikatnie – technologia fluidyzacji umożliwia odpowiednie traktowanie najdelikatniejszych produktów spożywczych;
poddawana kontroli na każdym etapie procesu – w tunelach fluidyzacyjnych można dokładnie kontrolować temperaturę i czas obróbki, co jest kluczowe dla zachowania właściwości smakowych, tekstury i wartości odżywczych produktów spożywczych.
Ze względu na swoje zalety, tunele fluidyzacyjne Unidex są cennym wsparciem dla każdej firmy działającej w przemyśle spożywczym. Pozwalają na efektywną i jakościową obróbkę szerokiej gamy produktów, jednocześnie ograniczając koszty działalności. Czego chcieć więcej?